Wijzigingen/Opfrissing van de wapenwet


6550
Operationeel Agent - Operationeel Inspecteur - Operationeel Hoofdinspecteur - Operationeel Commisaris - Operationeel Hoofdcommisaris -
20
8 lesuren


Door de wet van 7.01.2018 werd de wapenwet opnieuw grondig gewijzigd. Op 1 maart 2018 zullen eveneens een aantal uitvoeringsbesluiten in werking treden. De nieuwe wet houdt ook een nieuwe amnestiemaatregel in voor mensen die  illegaal over bepaalde wapens beschikken of laders bezitten die inmiddels ook vergunningsplichtig zijn geworden. De opleiding richt zich tot politiemensen die vanuit de diensten interventie, buurtwerking , onthaal en recherche, regelmatig in aanraking komen met wapens en de bijhorende wetgeving. De cursus  zal een totaaloverzicht geven van de  bepalingen uit de wapenwet waar de politieambtenaar het vaakst mee in aanraking komt , met bijzondere aandacht voor theoretische en praktische vragen rond de recentste wijzigingen.

Module 1: Opfrissing van de wapenwet (3 lesuren)

  • opfrissing van de wapenwet
Module 2: Wijzigingen van de wapenwet (5 lesuren)
  1. hierbij een overzicht van enkele van de belangrijkste wijzigingen (niet-limitatieve lijst) op grond van het wetsontwerp:
  • Er wordt een definiëring van het begrip lader ingevoerd, de verkoop van een lader zal aan dezelfde voorwaarden worden onderworpen als de verkoop van munitie. Er wordt een einde gesteld aan de vrije verkrijgbaarheid van de laders, een lader wordt eveneens vergunningsplichtig
  • Er wordt een definiëring van het begrip 'wapen door bestemming ingevoerd', een 'wapen door bestemming' wordt toegevoegd aan de categorie van de vrij verkrijgbare wapens.
  • De omschrijving van het begrip 'verboden wapens door bestemming' wordt aangepast.
  • De mogelijkheid om een vergunningsplichtig vuurwapen te gebruiken, dat legitiem door andere particulieren voorhanden wordt gehouden, uitbreiden naar bijzondere (veld)wachters.
  • Een nieuwe amnestieperiode voor vergunningsplichtige vuurwapens wordt ingevoerd.
  • Het artikel 34 wordt opnieuw ingevoerd (geactiveerd), waardoor een commerciële activiteit met niet-vuurwapens opnieuw aan een erkenning is onderworpen.
  • De termijn van de bestuurlijke inbeslagname wordt verlengd.



Inschrijven kan via het online inschrijvingssysteem (enkel voor opleidingsverantwoordelijken)
Niet-leden van Paulo schrijven via dit formulier.

Deze opleiding wordt gepland bij voldoende interesse. Indien u kandidaten heeft voor één of meerdere sessies kan u gebruik maken van de wachtrij binnen MyOpac. U kan deze opleiding ook specifiek voor uw zone aanvragen (min. 12 deelnemers).
PS:
- Niet alle opleidingen zijn reeds gepland of ze kunnen reeds volzet zijn, in dat geval kan ingeschreven worden op een wachtrij.
- Mailadres voor inhoudelijke vragen over opleidingen of aanvragen voor opleidingen op maat: eps.paulo.bijscholingen@police.belgium.eu